Op jonge leeftijd gestart met het schilderen van plateel

...opgeleid bij de Zenith in Gouda

Portfolio

 

 

CURRICULUM

Trudy Otterspeer werd in de jaren ’70 als leerling-plateelschilder opgeleid bij Plateelbakkerij Zenith in Gouda. Centraal stonden de traditionele Delfts blauwe patronen in florale motieven. Ook de schildertechniek in meerdere kleuren (polychroom) maakte deel uit van de opleiding. 

In 1987 startte ze met haar eigen atelier: Ceramiekatelier Fortuna. Behalve fijn sieraardewerk in Delfts blauw en andere kleuren, schilderde ze in opdracht gelegenheidsborden voor huwelijk en geboorte. Niet meer gebonden aan vaste patronen, ging ze verder met het maken van eigen ontwerpen. 

Sinds 2007 werkt ze onder de naam Ambachtelijk Plateel. Naast het schilderen in opdracht vormt educatie nu een belangrijk onderdeel van haar werkzaamheden: cursussen, demonstraties en presentaties. Daarnaast was ze regelmatig gastdocente decoratieve schildertechnieken bij de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda. Ook bij Keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen.is zij gastdocent geweest. 

December 2014 werd ‘Plateelschilderen in Gouda' op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. Dit op voordracht van Trudy Otterspeer. Onderdeel van deze erkenning van het Nederlands centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (NIE) is de verplichting om de zichtbaarheid van het ambacht te vergroten en de traditie levend te houden. Documentatie, onderzoek en kennisoverdracht  vormen de kern van dit bijbehorende Erfgoedzorgplan waarvan de uitvoering nu in handen ligt van Trudy Otterspeer.

PRIJZEN & ERKENNINGEN

3 December 2014.

Certificering tot Erfgoedzorgplanhouder ‘Plateelschilderen in Gouda’, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).  

 

-       


 

AGENDA

WORKSHOP OP ZATERDAGOCHTEND
1 keer per 2 weken van 10.30 tot 13.00 uur
Een leuke manier om te ontdekken of een cursus plateelschilderen iets voor je is, of als eenmalige kennismaking. 

OPEN ATELIER OP ZATERDAGOCHTEND

1 keer per 2 weken van 10.30 tot 13.00 uur
Speciaal voor plateelschilders 'met ervaring' (minimaal basiscursus). Of ervaren keramisten die willen schilderen op eigen werk. Open Atelier is geen cursus, maar onder advies werken aan eigen ideeën.

CURSUSSEN 2018:

Cursus plateelschilderen: Dagcursus van 5 uur per 2 weken op maandag

start 26 maart: NOG 1 plek beschikbaar!

Basiscursus plateelschilderen: donderdagavond.

Start: 

Oriëntatiecursus, locatie: atelier Ambachtelijk plateel

dinsdag 3 en woensdag 4 juli van 10.00 tot 15.30

Zomercursussen op 3 locaties!

Voor meer informatie: kijk bij: 'Cursus'
 

 


 

ADRESGEGEVENS

Ambachtelijk Plateel
Trudy Otterspeer
Hoge Gouwe 51
2801 LB Gouda
Telefoon 06 42 01 56 56
E-mail info@ambachtelijkplateel.nl

Ambachtelijk Plateel